Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

   Το θεατρικό παιχνίδι είναι η σύγχρονη τάση στην παιδαγωγική και στο θέατρο. Λειτουργεί σαν εμπεδωτικό εργαλείο, βοηθώντας έτσι το παιδί να εκφράζεται και να λειτουργεί:

1. Καταργώντας τη σχέση επιτυχίας με αυτή της αποτυχίας.

2. Εστιάζοντας στην ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων, με βιωματικό τρόπο.

3. Να οδηγείται σε προσωπικές λύσεις.

4. Να ενθαρρύνεται στην έρευνα, την παρατήρηση και την αυτοσυγκέντρωση.

5. Να βιώνει τις γνώσεις και να βελτιώνει το λεξιλόγιό του.

6. Να εκπληρώνει την επιθυμία του για δράση και δημιουργία, επικοινωνία και αποδοχή στην δυναμική της ομάδας.

7. Να εκτονώνει την ενέργειά του και να βρίσκει πολλές δημιουργικές "πόρτες" για απόλαυση και χαρά, ανανεώνοντας και πραγματώνοντας κάτι από το "Είναι" του.

8. Τα μέλη της ομάδας έχουν συνεργατική σχέση μεταξύ τους και μέσω δυναμικών αλληλεπίδρασης που εξασκεί η ομάδα, τα μέλη της αποδέχονται όρια και περιορισμούς, που δεν τους τίθενται αυταρχικά, κατανοώντας την ανάγκη και την χρησιμότητα αυτών, έτσι ώστε να λειτουργήσει το παιχνίδι όσο πιο απολαυστικά γίνεται.

9. Ενθαρρύνεται η ανακάλυψη ικανοτήτων, εμπειριών και φαντασίας, καθώς και το μοίρασμα αυτό μέσα στην ομάδα, η οποία και θα το εξελίξει. Μέσα από αυτή την συνύπαρξη επικοινωνούν τα συναισθήματα, τα οποία δείχνουν την ανάγκη να πλησιάσει ο ένας τον άλλον, αλλά και τον τρόπο.

10. Ο δάσκαλος ή ο ψυχολόγος βλέπει το παιδί και όχι τον "μαθητή", στο θεατρικό παιχνίδι. Με αυτό τον τρόπο, το "παιδί" μπορεί να βοηθήσει καλύτερα τον "μαθητή".

11. Προβλήματα, επιθυμίες, ταλέντα, κρυφές ανάγκες, φόβοι, επιθετικότητα και πολλά άλλα μπορούν να εκφραστούν μέσα στο θεατρικό παιχνίδι, έτσι ώστε να βρουν την κατάλληλη διέξοδο. Προστατεύει και ενισχύει την αυθόρμητη και όχι στερεοτυπική πτυχή του παιδιού. Δεν θα δώσει από πριν στεγανή κατεύθυνση , ενα κείμενο, μια στάση. Αντίθετα θα βουτήξει όλη η ομάδα στη μαγεία της αλληλεπίδρασης και θα αποδεχθεί το διαφορετικό του κάθε μέλους και αγκαλιάζοντάς το θα συμβεί το δημιουργικό συμβάν.

12. Πόσο όμορφο είναι να παίζεις με αυτό που δεν ξέρεις! Πόσους περιορισμούς σου βάζει αυτό που ξέρεις. Το δημιουργικό συμβάν δεν ξέρεις από ποια κατεύθυνση θα έρθει. Το θέατρο γεννήθηκε για να γίνει το απόμακρο (φόβοι, άγχη, κίνδυνοι) κοντινό και βάσει αυτού, στο θεατρικό παιχνίδι βρίσκει την πρωταρχική του σύνθεση. Πόσα έχεις να γνωρίσεις λοιπόν για τον εαυτό σου και τη ζωή, αν απλά περπατήσεις τον δρόμο...

ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.
Κατερίνα Χονδρομπύλα

*ΠΗΓΗ: "Το Θεατρικό Παιχνίδι" Λάκης Κουρετζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου